Jazzstice for all!

Jag som har startat och driver projektet Jazzstice heter Anna Berglund. Idéen till Jazzstice föddes under min egen jazzmusikerutbildning. På folkhögskolor och på musikhögskolan möttes jag av både lärare och studenter som bortförklarade bristen på kvinnliga musiker och kompositörer i undervisningen med att det helt enkelt inte finns eller har funnits några. Det är falskt. Jag bestämde mig där och då för att försöka ändra på deras inställning genom att sammanställa material som bevisar motsatsen. (Det är inte första gången detta görs, kika in på fliken länkar för att spana in fler organisationer och personer som jobbar för ett mer jämställt musikliv och samhälle.)

 

2015 sökte jag jobb på jazztidskriften OrkesterJournalen för att de vid den tiden knappt hade några kvinnliga skribenter. Jag tänker att vi har ett gemensamt ansvar att försöka hjälpa till att skapa den bransch vi vill verka i, eller - det samhälle vi vill leva i. Kort därefter skrev jag den första Annas hjältar, en återkommande krönika om kvinnor som skrivits ut ur jazzhistorien. Jag har även arbetat för föreningen IMPRA under två år, föreläst, skrivit artiklar och utformat och hållit i workshops om jämställdhet. Jag har ingen genusutbildning, bara en master i jazzsång och ett stort samhällsintresse.

 

Fram till 2019 har allt detta arbete varit ideellt - så jag vill rikta ett stort tack till Längmanska kulturfonden som gett mig ett stipendium för arbetet med Jazzstice och möjliggjort publicering av den här hemsidan. Tack!